Antonov AN- 225 Efsanesi Geri Dönecek mi?
Antonov AN-225, diğer adıyla Mriya (Ukrayna dilinde Hayal), havacılıkla ilgili olsun olmasın birçok insanın bildiği ve hayranlık beslediği bir efsane. Bu efsane Rusya’nın 27 Şu bat 2022 tarihinde yaptığı saldırıda Hostomel’de bulunduğu hangarda ağır hasar almış ve kullanılamaz hale gelmişti. Bu durum akıllara An-225’i tekrar gök yüzünde görebilecek miyiz sorusunu getirdi.
Öncelikle, olan AN 225’in geçmişine kısaca bir göz atalım.
1980’li yıllarda, uzay yarışının bir parçası olarak Buran Uzay Mekiği’ni taşımak için SSCB tarafından tasarlanmış ve üretilmiştir. İlk uçuşunu 1988 de yapmıştır. Her ne kadar bu özel amaç için üretilmiş olsa da Buran Uzay Mekiği’ni sadece bir kaç kez taşımış, sonrasında büyük ve özel kargoların taşınmasında kullanılmıştır. 250 ton yük kapasitesi ve devasa boyutlarıyla dünyada birçok rekorlara imza atmıştır. Ve yazının başında da belirttiğim gibi Rusya’nın saldırısı sonucu bu efsane 2022 yılında son buldu.
Peki AN-225’İ Tekrar Gökyüzünde Görebilecek miyiz?
%70 oranında tamamlandığı belirtilen 2. AN-225 için çalışmalar 2020 yılında durdurulmuştu. Şirket CEO’su finansal açıdan makul olmadığı için çalışmaların durduğunu belirtti ancak yine aynı dönemlerde Ukrayna hükümetinin uçağın tamamlanması için finansal kaynak aradığı hatta bu konuda Türkiye’nin de yardım edebileceği söylentileri çıkmış fakat teyit edilmemişti.
Göklerdeki tek An-225’in vurulmasının ardından açıklama yapan Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky “artık bir para meselesi değil, artık bir hırs meselesi” diyerek savaşta kaybedilen pilotlara ve askerlere adayacağı bir uçak ürettirmeyi planlıyor.
Teknik detaylara bakıldığında orjinal An-225’den bazı farklılıkları olan tamamen bir kargo uçağı inşa edilmek isteniyor. Ukroboronprom, An-225’i yeniden inşa etmenin yaklaşık 3 milyar dolara mal olacağını tahmin ediyor.. Doğru finansmanla bile, uçağın faaliyete geçmeden önce birçok engelle karşılaşacağı, Rus yapımı parçaların yerini almak için muhtemelen birçok batı bileşenine ihtiyaç duyacağı öngörülüyor.
Bu durumlar süreçleri ne kadar uzatsa da gökyüzünde o devasa kuşu tekrar görme ihtimalimiz yüksek görünüyor.